Hälsokick

Vuoden 2017 terveystrendi numero yksi on nukkuminen. Nukkuminen hyvin ja nukkuminen pitkään. Ohi ovat ne ajat, jolloin pärjääminen kuuden tunnin yöunilla oli ylpeilyn aihe. Tästä vuodesta eteenpäin nukutaan 8-9 tuntia tai jopa 10 tuntia yössä. Uni on nyt The Juttu.

Uni on hyvänolon lähde numero yksi myös monelle tämän päivän terveysgurulle. Vasta sen jälkeen tärkeysjärjestyksessä tulevat ravinto, liikkuminen ja muut hyvinvoinnin osatekijät. Jopa terveyden suurlähettiläs näyttelijä Gwyneth Paltrow julistautuu nukkumisen puolestapuhujaksi kymmenen tunnin yöunineen. Hän käyttää nimitystä puhdas uni ja on koonnut joukon puhtaan unen ohjeita yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Gwynethin vinkkilista hyvän unen saamiseksi on: 1. Meditoi tai keskity hengitykseen ennen nukahtamista 2. Rasvaa ja hiero jalkoja kolme minuuttia ennen sänkyyn menoa 3. Vältä raskaiden ruokien syömistä illalla 4. Kokeile päähierontaa ennen nukkumista.

Vinkkilistoja on monenmoisia, mutta Lillanin tutkimusryhmän mukaan hyvän unen saamiseksi kannattaa ainakin panostaa hyvään sänkyyn, rauhalliseen nukkumaympäristöön, ilmaa puhdistaviin viherkasveihin ja terveelliseen iltapalaan. Riittävä uni vaikuttaa kaikkeen; aineenvaihduntaan, mielialaan, stressitasoon ja vireystilaan. Kannattaa siis mennä aikaisin illalla vällyjen alle ja nukkua aamulla pitkään hyvällä omallatunnolla. Uskotaan, uskotaan. Krooh!

Terveystrendi numero kaksi on puhdas, maukas ja terveellinen ruoka. Ja erityisesti smoothiet, ja vihermehut, ja aamupalat. Lillanin salapoliisit ovat viimeisen vuoden aikana käyneet tutkimassa lukuisia kahviloita ja niiden tarjontaa Suomessa ja muualla. Ja mikä onkaan yhdistävänä tekijänä kaikissa? Terveellisyys!

Moni muistaa ajat, jolloin kahviloista sai ainoastaan viinereitä, pullaa, lihapasteijoita, karjalanpiirakoita ja pillimehua. Nyt tilalle ovat tulleet tuoreet täytetyt leivät, piirakat, bagelit, salaatit, tuorepuristetut mehut sekä maukkaat kakut ja muffinit.

Tukholmassa on yksi ihana kahvila, jossa saa aamupalaa koko päivän. Itseasiassa koko menu on pelkkiä aamiaisjuttuja; puuroja, jugurtteja, mysliä, tuoretta leipää, kanamunaa eri muodoissa ja niin edelleen. Lillanin tutkimusmatkailija söi siellä lounaaksi yhden elämänsä parhaista puuroista, joka oli sävytetty kookoshiutaleilla ja mustikoilla. Kahvilan omistajan sanoin: ”Breakfast in the most important meal of the day. Let´s make it Special!”.

Tukholman Södermalmilla sijaitseva, kaupungin tämän hetken trendikkäin kahvila on nimeltään Robin Delisius bakeri. Siellä käyvät kaikki trenditietoiset näyttäytymässä ja ostamassa knäckebrödiä. Kahvilan hittituote on nimittäin sellofaaniin kauniisti pakattu itseleivottu näkkileipä, jota voi ostaa mukaan. Allekirjoittanutkin osti näitä kotiin vietäviksi ja oli ehkä parasta näkkileipää ikinä.

Ihania, hurmaavia kahviloita ja maukkaita syömisiä ja juomisia.  Nukkukaa ihmiset hyvin ja menkää kahviloihin nauttimaan elämästä! Tampereen ykköskahvilat ja lounaspaikat Lillanin raadin mielestä ovat Kaffilla, Bistro Naapuri, Waynes Coffee, Annen salaattibaari, Cafe Pispala sekä Spoon Brasserie (jossa on kaupungin paras brunssi!).

P.S.  Lillanissa maukkaita yöunia siivittää kuuma kylpy, jonka jälkeen voi siirtyä muhkeaan sänkyyn viherkasvien viereen köllimään hyvän kirjan kanssa (joita Lillanin kirjastossa on lukuisia).   Hyvin nukutun yön jälkeen voi halutessaan aamiaista tulla nauttimaan vaikka aamutakissa ja tohveleissa. Runsaalla aamiaisella on aina tarjolla smoothieita ja vihermehuja muiden herkkujen lisäksi. Ja toki aamiaiselle ovat tervetulleita myös muut kuin hotellivieraat. Kesällä toivottavasti nähdään. Let´s make it special!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s